Advance Beleggen

... voor succesvolle beleggers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Advance Strategie Vastgoedstrategie
Advance Vastgoedstrategie

Mogelijk bezit u een eigen huis en heeft u het gevoel dat de waarde ontwikkeling hiervan door de jaren heen gunstiger is geweest dan bijvoorbeeld een aandelenbelegging. Helemaal mis. Misschien denkt u dat, omdat u de veel voorkomende beleggersfout heeft gemaakt om telkens aandelen te kopen tegen inmiddels flink gestegen beurskoersen om vervolgens verlies te nemen in tijden van recessie, uit vrees voor nog lagere koersen.
Had u de afgelopen 50 jaar anti cyclisch belegd in aandelen of had u slechts een goed gespreide "buy & hold" strategie gevoerd ten aanzien van aandelen, dan had u per saldo een hoger rendement behaald op aandelen dan op uw eigen huis.
 
Vastgoed kent men in velerlei vormen. Advance gelooft niet in vastgoedobligaties. Velen zijn er zich niet van bewust dat men in feite geen obligatiebelegger is, maar een achtergestelde aandeelhouder ingeval van een waardedaling van het vastgoed aan het einde van de looptijd van 5 à 7 jaar. Stel dat het vastgoedobject aan het einde van de looptijd met ca 20% in waarde is gedaald, dan springen de hypotheekbank en de intiatiefnemer er met winst uit. Als obligatiebelegger blijft u achter met de brokken. Mogelijk heeft u op dat moment uw hele inleg verspeeld. En dat zeggen die vastgoedaanbieders er niet bij!
 
Wij beperken ons tot belegging in de bekende grote en transparante vastgoedfondsen op de beurs. Deze hebben gemiddeld over de laatste 50 jaar een jaarrendement neergezet van ca 7%, waarvan 5% dividendrendement.
Commercieel vastgoed is laat cyclisch. De koersen van dit soort beleggingsfondsen lopen met name op in tijden dat aandelenmarkten uitpieken. Deze theorie gaat niet altijd op. Tijdens de  opgaande economische beweging in de periode 2003-2007 zijn de koersen van vastgoedfondsen reeds eerder opgelopen.
Beurskoersen van Nederlandse vastgoedfondsen (grote winkelcentra) noteren momenteel fors onder hun intrinsieke waarde. Dividendrendement 5 tot 8%. 

Belgische vastgoedfondsen bijvoorbeeld noteren fors boven hun intrinsieke waarde. Hier gaat het merendeels om zorgtehuizen en logistiek.

Bij beleggen in vastgoedfondsen is het dus van belang de subsector te kiezen die op dat moment in de belangstelling staat bij beleggers.